hur-blir-jag-smartfri

Jag har TMS! Vad gör jag nu?

Så du har förstått att det finns ingen vettig förklaring till alla dina smärtor och du har nu provat allt men ingenting hjälper. Livet faller i spillror och du har varken lust eller ork för något. Vännerna trillar bort en efter en, make/maka,sambo, pojkvän/flickvän blir lidande. Ingenting är kul längre då vardagen bara handlar om smärta och att lindra den på bästa vis.

Genom förståelsen för TMS ligger också nyckeln till att bli smärtfri

TMS är ett helt nytt sätt att se på smärta. Jag vill även påstå att förståelsen för TMS även kommer att ifrågasätta och förändra ditt nuvarande liv och leverne. Resan mot att bli smärtfri är snarare psykisk än fysisk. Du behöver inte genomgå en massa tester och utföra stärkande övningar osv., du behöver bara förändra ditt sätt att tänka kring din smärta. 

nyckeln till ditt lidande

”Smärtan är en distraktion från svåra känslor. Vår primitiva hjärna försöker skydda oss.”

För många är det fullt tillräckligt att förstå att det är hjärnan som skapar dina fysiska smärtor som en distraktion från svåra känslor som är orsaken till din smärta. För andra är resan mot att bli smärtfri litet längre. Resan är inte rak och din hjärna kan dessutom reagera genom att skapa ännu mera smärta när du berör delar av ditt liv, tankar, börjar ifrågasätta dina vanor m.m. som hjärnan uppfattar som ett hot. Smärtan fungerar som en distraktion. Vår primitiva hjärna försöker skydda oss. 

Hur börjar jag min resa?

Så vad gör man då när man insett att man har TMS? Jag skulle råda dig till att börja med att läsa eller lyssna till Dr. Sarno’s bok Healing Back Pain samt begrunda de 12 dagliga påminnelserna som jag skriver mer om längre ner. För många har det räckt att bara läsa/lyssna på boken och förstå konceptet för att bli smärtfria. 

bok Healing Back Pain

Men om inte det räcker då?

Börja skriva dagbok! Jag vill föreslå att du i ditt skrivande ska påbörja en inre resa där du nystar upp omedvetna tankar, tankebanor, vanor, reaktioner, minnen och lyfter upp dessa till ditt medvetande. Ifrågasätt och bli nyfiken på din smärta. Vad försöker den säga dig? Mina egna erfarenheter säger att det handlar om att börja uttrycka och känna känslor och samtidigt få en snäll relation med sig själv. Det är också av största vikt att fokuset inte ligger på din kropp och smärta utan på det psykiska, alltså dina känslor.

tms-sarno-hur

”Påbörja en inre resa där du nystar upp omedvetna tankebanor, vanor, reaktioner och minnen och lyfter upp dessa till ditt medvetande.”

Utgå ifrån dessa tre rubriker när du skriver

En otroligt viktig del i Dr. Sarno’s arbete mot att bli smärtfri är alltså att dagligen skriva dagbok. Avsätt ca tio minuter per dag åt detta.

Dr. Sarno föreslår att man ska skriva dagbok utifrån dessa tre rubriker. Ta fram ett papper, skriv upp dessa tre rubriker i tre kolumner och lista sidan händelser och karaktärsdrag under vardera rubrik. 

 1.  Svåra händelser man upplevt tidigare i livet
 2. Jobbiga saker i ens nuvarande liv
 3. Personlighetsdrag vars karaktär kan skapa ilska, stress, sorg m.m.

Det finns de som väljer att skriva på datorn och sedan radera det skrivna. Andra föredrar just penna och papper som uppmanar till en sorts stillhet och eftertanke. Tänk dock på att det du skriver är bara meningen att vara för dina ögon. Var trygg i det så att du kan släppa loss dina känslor.

skriva-dagbok-bli-frisk

Kickstarta ditt skrivande - just do it!

Ett annat enkelt beprövat sätt för att kickstarta din resa och komma igång med det välgörande skrivandet är att ta fram papper och penna och sätta äggklockan på tio minuter. Ställ dig frågan ”Hur mår jag idag?” Under dessa 10 minuter skriver du utan minsta tanke på att det ska skrivas fint och du ska alltid utgå ifrån känslor, inte händelser. Ett exempel: ”Jag känner mig ledsen idag. En kund snäste av mig på jobbet och jag blev helt ställd. Min kropp frös och jag blev först arg men senare när jag hunnit smälta situationen blev jag istället ledsen.” Detta är att skriva en daglig dagbok och kallas på de engelskspråkiga sajterna för journaling.

Om du skriver om en specifik händelse och önskar på något vis symboliskt visa för dig själv att du går vidare i livet kan ett sätt vara att skriva på papper och sedan bränna upp det. 

bränn upp din smärta

Fler sätt att uttrycka sina känslor på

Hur man börjar ta hand om känslor och börjar känna dem är mer en personlig preferens. Det finns många olika sätt och man får prova sig fram även om Dr. Sarno främst föreslår skrivande. Några andra förslag är:

 • meditation
 • psykologsamtal
 • rörelse
 • yoga
 • sjunga

Ibland tänker jag även att det man vill minst är det man behöver mest men det är en balansgång och det ska kännas bra.

Outcome independence - ett uttryck som innebär att man ignorerar smärtan

När du förstår att det är hjärnan som skapar smärtan kan du också förstå att du inte behöver bry dig om den, att den är helt ofarlig. (Du har förstås först undersökts av doktorn och uteslutit något allvarligt.) Du kan säga till din smärta för att lugna nervsystemet att du är trygg. Ta djupa andetag, kom tillbaka till nuet och säg till dig själv att du känner smärtan men du låter den inte styra och påverka dig. Detta kallas även för outcome independence, alltså att oavsett smärta så lägger du ingen energi på den utan helt sonika ignorerar den. Smärtan kommer att tappa sitt grepp när du inte längre är rädd för den. Den förlorar sitt syfte och mening. Du har kontrollen, inte smärtan.

ta kontroll över smärtan

Dr. Sarnos 12 dagliga påminnelser

Dr. Sarno utformade tolv dagliga påminnelser som sammanfattar hans arbete (Dr Sarno’s 12 daily reminders). Han använde dessa påminnelser i sitt arbete med sina patienter och de återfinns i hans bok Healing Back Pain. En viktig del mot att bli smärtfri är att man dagligen läser dessa tolv meningar och stannar upp efter varje och tar till sig budskapet innan man går vidare till nästa punkt.

 1. The pain is due to TMS, not to a structural abnormality
 2. The direct reason for the pain is mild oxygen deprivation
 3. TMS is a harmless condition caused by my repressed emotions
 4. The principal emotion is my repressed ANGER
 5. TMS exists only to distract my attentions from the emotions
 6. Since my back (replace with whatever pain you’ve got) is basically normal there is nothing to fear
 7. Therefore, physical activity is not dangerous
 8. And I MUST resume all normal physical activity
 9. I will not be concerned or intimidated by the pain
 10. I will shift my attention from pain to the emotional issues
 11. I intend to be in control-NOT my subconscious mind
 12. I must think Psychological at all times, NOT physical.

En bra start sammanfattat i punkter

 • Läs/lyssna till Healing Back Pain
 • Börja tänk psykiskt och inte fysiskt
 • Skriv dagbok
 • Ta dig tid att varje dag läsa Dr. Sarnos 12 dagliga påminnelser
Vinn över smärtan